Gå til hovedindhold

Fjernvarme på skotsk

Energikonsulenter fra Albertslund Forsyning har været på besøg i skotske Falkirk for at dele deres ekspertviden om fjernvarmen.

 • Læs op

Indhold

  Hvordan tager man som kommune bedst skridtet fra tanke til handling, når man har besluttet sig for at etablere et fjernvarmenet?

  Det var et af de spørgsmål, som energi- og udviklingskonsulenterne Niels Hansen og Lasse Jakobsen fra Albertslund Forsyning kom med bud på, da de forleden var inviteret til seminar i Falkirk i Skotland af Danish Board of District Heating (DBDH), der bistår skotske kommuner med at komme væk fra naturgassen, som opvarmningskilde.

  Albertslund Forsyning har i løbet af årene flere gange haft besøg fra blandt andet Japan, USA, Sydkorea og en række europæiske lande, hvor delegationer har været i Albertslund for at lære af den ekspertise, som kommunen har indenfor fjernvarmefeltet. Og de har én gang tidligere været inviteret til det skotske af Danish Board of District Heating for at fortælle om grøn fjernvarme.

  Vigtigt med brugerinddragelse
  Under seminaret holdt Albertslund Forsynings udsendte oplæg for skotske byplanlæggere. Her var fokus blandt andet på finansiering og forretningsplaner, hvor der blev taget udgangspunkt i de to seneste udvidelser af fjernvarmenettet i Albertslund Kommune. Her er over 400 husstande i Herstedøster Landsby og Herstedøster Villaby kommet på, hvilket betyder, at over 99,6 procent af Albertslunds varmeforsyning nu kommer fra fjernvarme.

  Det handlede dog ikke kun om tal og bundlinje. Der var også fokus på vigtigheden at få inddraget alle interessenter tidligt i projektet. Lige fra de politiske beslutningstagere til borgerne, som i Albertslund kommune er repræsenteret via Brugergruppen. Og selvom det kræver en masse benarbejde vil det være en god investering for skotterne også at have fokus på det.

  ”Det er godt for alle parter. Politikerne bliver mere sikre i deres beslutninger, når borgerne har været inddraget. Borgerne bliver mere glade for beslutningerne, når de har været med til at forme dem selv. Vi tror, at vi har kunne træffe nogle mere langsigtede, gode beslutninger, fordi vi har været i stand til at forklare brugere om svære beslutninger,” lød budskabet fra Niels Hansen under seminaret, hvor spørgelysten var stor og skotterne ifølge eget udsagn fik viden, der gav stof til eftertanke.

  I foråret kan de blive endnu klogere på den grønne fjernvarme. Her kommer de efter planen på besøg i Albertslund.

  Du kan følge Albertslund Forsyning på Facebook på:
  https://www.facebook.com/albertslundforsyning